Väderprognos för 5 dagar

onsdag 17 augusti 2011

Hej soliga Onsdag!

 

0006

Inatt var det kännbart kyligare, men nu är temperaturen på väg uppåt i solskenet. Termometern visat 17,9 grader ute på skuggsidan.

Frukten mognar synbart på träden utanför, jag ser bäst äppelträden i fönstret bakom datorn. De små knölarna växer och byter färg. De blir allt rödare för varje dag som går. Hoppas att de får mogna i lugn och ro. De brukar vara färdiga i slutet av september. Jättegoda är dom.

Mängden gör att vi gör mos av det mesta. Fryser det osockrat ock det blir sötare efter vi har tinat äppelmoset. Jag gillar det osockrat bäst. Några blir till juice varje morgon i råsaftscentrifugen. Sån härlig juice finns inte att köpa!

Jag vet att vänner med många äppelträd skickar sina äpplen till ett musteri och låter de bli till cider, men vi har bara två äppelträd, så det är ingen idé. Dessutom brukar de sista ätas till jul, längre än så räcker inte våra äpplen.

Päronträden (2) framför huset har mogen frukt lite tidigare. Maken åt dom första i helgen. De var lite mycket av kart för min smak, men snart är det dags att plocka dem och koka in. De blir till goda efterrätter i vinter. Ljummen inkokt päron med härlig chokladglass är en favorit.

Några plommon blir det inte i år heller, tyvärr. Men det verkar vara så hos grannarna också. Jag vet inte hur det är på andra håll. Plommon är en av mina favoritfrukter, synd att vi inte får några, för våra Opal och Viktoria är jättegoda. Kanske nästa sommar.

Inga måsten idag heller, bortsett min vanliga träning. Bus med Smulan och Amanda i omgångar, just nu sover det förmiddag.

De var besvikna att det bara serverades torrisar imorse. Amanda gick och jamade framför kylskåpet en lång stund. Det fanns ingen kokt fisk kvar tyvärr. Jag kanske öppnar en tonfiskburk till kvällen. Jag får se, men inte just nu. De hat fått kokt fisk två dagar i rad och de förväntar sig att få det varje dag nu… busungar.

Jag gillar onsdagar, när den har passerat är det bara torsdag och sen kommer helgen fort. Kommande helg ska vi hitta på lite bus! Jag kommer hemifrån några timmar i alla fall, nåt mer än maken att se fram emot, men han är viktigast!

Ha en trevlig onsdag!

0003 /Julia

8 kommentarer:

 1. Alldeles pinfärsk äppeljuice låter som ett bra sätt att inleda dagen. Vad kul att kunna se mognaden framskrida dag från dag på frukterna i träden. Tittade lite avundsjukt på tomatplantorna på den inglasade balkongen på våning 1 i huset. De hade stora, fortfarande alldeles gröna tomater som tyngde grenarna. Jag har fortfarande inte hämtat mig från min odlarflopp (med kissarnas hjälp) för några år sedan. :( Kurr och burr.

  SvaraRadera
 2. Jojo, det är lätt för matglada katter att skaffa sig vanor... :-) Men man kan bli trött även på delikattesser så jag tycker du gör alldeles rätt som varierar med torrisar och annat. Omväxling förnöjer!
  Låter härligt med allt gott du gör av frukten.
  Så du ska ut och busa - ska bli spännande att höra mer om!
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 3. Jo du har man skämt bort dem med kokt fisk ett par dagar så tror dom att det är bara att sitta framför kylskåpet och vänta, det känner även vi till. Då duger det knappt med torrisar ;) Kisse eller Maja fick smaka lite köttfärs idag , hon trodde inte sina ögon att det damp ner en klick när hon satt vid matskålen. Fast inte mycket rått kött får hon.
  Jag skulle ha varit närmare dig när det gäller frukten, får ni mycket ? Går det att få lite uppskickat ? Bara en tanke. För mos och syltade päron är gott.
  Min kusin skickade från Blekinge för flera år sedan och de var fina då de kom upp. Nu har de flyttat till ett mindre hus. Hör av dig, Kramiz

  SvaraRadera
 4. Hahaha, de är precis som mig, har man fått nått gott i två dagar ska det fortsättas serveras, så är lagen och jag har försökt lära matte den men hon bara struntar i den och mig! Får nog slå mig ihopa med jamisarna så kanske vi får mer tryck i det, hihi!
  Matte säger att det är gott med "egen" frukt, hon gillar hårda päron bäst, äpplen lte si och så jo om det är ett gott äpple och inte för surt.
  Perfekt att koka in det till olika saker så har man hela hösten och vintern.

  Kramizar & Vovisar

  SvaraRadera
 5. Här har det varit riktigt varmt och gott idag och lite soligt emellan molnen :)
  Hemma har vi inga frukträd att titta på , men hos mattes föräldrar finns det ett par Äppelträd.
  Jag var uppe och klättrade i det ena idag :)
  Klart man förväntar sig fisk vareviga dag när man är katt ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag undrar om du bor väldigt långt ifrån Skaraborg? - om inte så har vi väldigt mycket plommon och de blå är mogna nu och vi kan inte göra av med alla. De gula mognar lite senare och de är inte så många, men räcker till fler än oss i alla fall. Vi bor i Otterbäcken som ligger i Gullspångs kommun nära Värmlandsgränsen.

  Tasskramar från Gammelmatte Gitte

  SvaraRadera
 7. Mjau, matte har ett härligt recept på en lättlagad kolasås till inkokta päron, delikat som en dröm! Jag presenterar det på bloggen i morgon! NosPuss Wikki

  SvaraRadera
 8. Klosterkatterna:

  Käraste vänner! Tack för er otroligt gulliga erbjudande om plommonen, men jag bor i Shlm och det är omöjligt för mig att tacka ja. Jag hoppas innerligt att ni har vänner närmare som kan få lite av er rika skörd. När vi har mycket brukar jag koka sylt på dem att ge bort till exempel till jul. En uppskattad julklapp!

  =^.^=

  SvaraRadera