Väderprognos för 5 dagar

onsdag 24 juni 2015

Mer strul med lyckligt slut! Dags för premiär!!!
Inte fick jag min nya "leksak" att fungera imorse. Jag skickade iväg ett mail till min klippa Per och han lånade ut företagets datasnille, som hjälpte mig med problemen per telefon!
Efter två långa telefonsamtal och en systemåterställning fungerar min nya dator äntligen som den ska!Jag kunde till och med återanvända min F-Secure licens också utan problem. Nu är ordningen återställd och mina bokmärken är där de ska vara i Chrome.

Visserligen tog detta större delen av min dag, men resultatet blev bra var det värt ändå. Det var nog jag som fickk tag i "fel nedladdning" på webläsaren och fick med nåt sk*t också.

Nu har jag lagt in alla mina bilder i datorn och hämtat Picasa till bilderna också. Min musik och favoritfilmer finns också på rätt ställen, liksom mina dokument och många e-böcker. Nu är det bara Kindle kvar att importera, sen är det klart med installatoner för denna gång. Mina många ljud och talböcker får vara kvar på den externa hårddisken, de tar ju så mycket plats, dessutom har jag minneskort till dem som jag lyssnar på för stunden.

Nu till nåt helt annat!
Aftonbladet tar upp en viktig sak i en debattartikel idag som berör mig mycket!

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article21011424.ab

Den digitala bokens (har en moms satts på 25%) prisskillnad mot en fysisk bok (moms bara 6%). Vem vill inte hålla i en liten smidig läsplatta-mobil-surfplatta och kunna ha större delen av sitt bibliotek i den mot att bära runt på en tung bok?

Jag har alltid läst och burit runt på böcker i väskan jämt. Det värsta var när jag bara hade nåt kapitel kvar i boken, som inte skulle räcka tur och retur till jobbet! Då hände det ofta att jag hade två böcker med mig.
Att åka kollektivt utan att ha nåt att läsa var inte ens tänkbart för mig. Sedan jag har upptäckt ljudboken (jag köpte min första roman till min walkman på flygplatsen i New York inför den långa flygresan hem 1987) har vi regelbundet köpt ljudböcker istället, de första kom ut i Sverige i början av 90-talet för allmänheten på kasetter. Numera har jag tillgång till MTM's hela talboksbibliotek, Legimus, och jag lånar många böcker därifrån också.

Jag personligen tror att det blir allt vanligare med digitala böcker. Jag köpte mina första redan för 10-15 år sedan och nej det var ingen svensk bok. De fanns inte här än. Jag läste de första i min dator, sedan kom ju de mindre "apparaterna" och nu har jag ett fint bibliotek av olika böcker på engelska och svenska på alla mina plattformar. Jag har i och för sig bara ca 35-40 svenska böcker än att läsa med ögone och det går inte upp mot flera tusen som jag har på engelska i mitt Kindle bibliotek.

Jag hoppas att det blir en lagändring så det blir samma moms på en bok oavsett vilket format man väljer att läsa den på.

Ni får ursäkta mitt långa utlägg om böcker här på slutet, men ni som känner mig vet att jag älskar att läsa både med ögonen och öronen!

Ha en fortsatt solig tisdag!
 /Julia

12 kommentarer:

 1. Så skönt att du fick igång din dator, bra att kunna få hjälp när det behövs.
  Matte håller med dig, kasst att det inte är samma moms på böcker oavsett i vilken form de kommer. Vi får hoppas på att de sänker den höga momsen.

  Kramar & Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut, speciellt när det är en kille med massor av tålamod och som svarar på ett X antal "dumma " frågor ;-) !

   Radera
 2. Vilken lycka att få proffshjälp så allt fungerar på datorn. Såna växer tyvärr inte på trän.

  SvaraRadera
 3. Skönt att allt fungerar som det ska! Böcker är ju viktigt! Visst är det en annan känsla att hålla i en bok och känna doften av den men det är ju ändå själva läsandet som man vill åt så vi hoppas på en ändring vi med. Nosbuffar och kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det BORDE vara samma pris på dem oavsett om det är en e-bok eller en fysik bok! Innehållet är ju det samma!

   Radera
 4. Skönt att det nu fungerar som det ska :) Picasa har vi med, det är så bra :D
  Visst borde det vara samma moms digitalt som i reella världen om man säger så. Matte har aldrig köpt digitala böcker, men å andra sidan läser hon inte tokmycket heller. Låna böcker och köpa riktiga böcker gör hon, men inte är hon alls främmande för att ladda ner och köpa digitala böcker heller, de tar mindre plats :)

  SvaraRadera
 5. Skönt att nya datorn fungerar som den skall nu. Hoppas du blir nöjd med den!
  Håller helt med angående moms på böcker
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättenöjd! Nu fungerar ju allting som det ska, äntligen :-)

   Radera
 6. Underbart att du fick rätt på nya datorn, alltid så jobbigt i installationsfasen.
  Är själv bokälskare så jag tycker att det är toppen med dina tips! Tänker tipsa vidare till min mamma nu, hon måste ju absolut ha en läsplatta och ladda hem Legimus, för hon har synproblem ("Gula fläcken"-syndromet) och måste nog snart börja vänja sig vid att lyssna på talböcker <3
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni måste kontakta närmaste bibliotek och dom ger "tillstånd" och en liten snabbkurs om inloggning och hur den fungerar.Lycka till!

   Radera