Väderprognos för 5 dagar

söndag 25 september 2011

Godmorgon söndag!

 

MoL%20(11)

Jag vaknade tidigt idag, ovanligt tidigt faktiskt till och med för att vara mig. När klockan var 05:30 gick jag upp för att inte störa min älskling. Han måste få sova ut.

Jag läste och kommenterade de bloggar som skrevs av mina vänner efter att jag hade stängt av datorn. Spelade lite kort och mitt spel på fejjan. Sen tyckte jag att jag kunde skriva lite själv.

Middagen blev lyckad igår kväll, men vi orkade inte baka nån äppelpaj. Det får bli nästa vecka. Maken gjorde ju så mycket annat. Nu lyser baksidan och “min” gavel vitt av grundfärg. Resten blir målad när vädret tillåter och orken finns. Nu håller huset även om maken inte gör nåt mer förrän till våren, även om det ser lite konstigt ut med halva huset i vitt. Det svåraste partierna är ju klara och huset är skyddad mot fukten med linolja och grundfärg.

Jag såg grannarnas svartvita misse med en musebus i munnen på väg hem. Hans husse ska nog få den i present till frukost. Gulligt att bidra till hushållet. Fast jag tror inte att hans husse behöver just det bidraget Blinkar. Han äter nog helst nåt mer anpassat till tvåbenta till sin frukost, typ thé eller kaffe med mackor till.

Vi har inga direkta planer för dagen. Maken måste koppla av och vila. Det är nog mest jag som tjatar, men jag får så dåligt samvete för att jag inte kan hjälpa till med mer än det lilla jag gör. till och med svampplockningen faller på hans lott. Förr när jag kunde var det alltid jag som gick i skogen och plockade svamp. Oftast med en granne, det var hon som lärde mig nästan allt jag kan om svamp. Vi gick ut tidigt på morgonen på lördagar och när de våra vaknade på morgonen var vi tillbaka med korgarna fulla när vi hade tur.

Tidigt på våren plockade vi murklor och vårmusseroner lite längre bort,  dit tog vi bilen. Vi hittade ett bra ställe i början av 90-talet där det fanns gott om murklor. Jag minns att en vår hittade vi över 60 st. och Kaarina (hennes namn stavas så, hon är finska) lät mig behålla alla. Hon och hennes familj gillar inte murklor, hon plockar mest riskor. Dem plockade jag endast när hon var med och hon fick alla jag hittade. Hon la in dem enligt nåt gammalt finskt familjerecept. Annars plockade vi allt gott vi hittade i skogen. Kantareller, “höstsvampar” som hon kallade trattisarna och soppar av olika slag. Karl Johan (stensopp) och björksopp är jättegoda, det är trumpet- och tagg-svamparna också. Vad jag saknar här är fårticka en jättegod svamp som jag plockade mycket med min kompis i Värmland.

Jag minns så väl att när jag var frisk och kom hem från jobbet gick jag in en liten bit i skogen på höstarna när jag klev ur bilen och plockade dagens middag på några minuter. Då var smörstekt svamp på en macka en ofta återkommande middag.

Idag ska jag faktiskt laga en barndoms rätt. Vitkål i tomatsås. Det är så sällan jag gör det för att maken inte gillar vitkål, men jag älskar alla kålsorterna. Just den här rätten gjorde min mormor ofta, vi åt antingen köttfärslimpa eller ett stekt ägg till på den tiden! Idag ska jag ha några köttbullar till.

Jag passar på att äta sånt som maken inte tycker om när jag är ensam. Då slipper jag se honom fösa runt maten på tallriken utan att den minskar. Han har bara en maträtt som bara han gillar, en som jag absolut inte äter. Det är pölsa. Så det får han äta hemma själv.

Nu hör jag att det rör på sig i sovrummet. Lika bra att jag fixar en ny kanna med thé, så han får frukost också.

Ha en fin söndag!

beary_happy_sunday_blue_teddy_bear /Julia

5 kommentarer:

 1. Nä , jag tror inte heller att grannen vill ha mus till frukost men man vet ju aldrig, hihi!
  Vad duktig maken är som fixat stugan, nu kan ni säga att ni har två stugor, en vit och en blå beroende från vilket håll man tittar ;) Huvudsaken är att den inte tar in fukt.
  Jag tror nog att maken gör det han vill och att han är evigt tacksam att du är i livet och klar i huvudet efter din sjukdom. Men jag och matte kan förstå vad du menar med att även han måste vila sig.
  Det viktigaste är att ni har varandra.

  Kramizar & Vovisar

  SvaraRadera
 2. Förstår att husse vill bli klar med måleriet och det är ju skönare att måla när det är varmt. Svamp är en riktig rikedom om man kan. Matte kan bara kantareller men det är ju gott det med! Vi får hoppas att grannen uppskattar musen för så fina presenter måste man ju gilla.Nosbuff

  SvaraRadera
 3. hej.
  men om du plockade svamp när du kunde ska du inte ha dåligt samvete nu ,för du kan ju inte,han klarar det galant,annars hade han ju inte gjort det? ni verkar ha det mysigt tillsammans! kram ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 4. Min matte tror inte heller att eran granne ville ha mus-stek till frukost.
  Matte vill visst veta hur du gör den där Vitkålen i tomatsås också ??
  Här plockar varken jag , matte eller husse svamp.
  Men vi gillar att äta kattareller :)
  Hoppas ni haft en skön söndag och att solen lyst på er också !!

  SvaraRadera
 5. Vitkål i tomatsås låter gott! Håller med Kjelles matte, berätta gärna hur du gör. Förstår att du saknar att kunna vara i skogen, även om jag inte plockar svamp själv. Har nämligen alldeles för dålig svampkännedom och vill inte riskera något. Men goda är de att äta, även om man köper dem. Pölsa tyckte jag om som liten, men då var det förstås mormors hemgjorda. Sedan kom skräckvarianten i skolan, och sedan dess äter jag inte det. Fiffigt att ni äter rätterna som bara en tycker om på olika håll, så att ni slipper laga dubbelt när ni är tillsammans. Kurr och burr.

  SvaraRadera