Väderprognos för 5 dagar

söndag 8 januari 2012

Hej vemodiga söndag!

 

Söndag 03

Helgerna för oss är över, maken har åkt tillbaka till vardagen igår kväll. Med sig hade han en jättepåse med tvätt. Han hade tur, för han fick skjuts till T-banan. Det kändes ovant att sova själv med bara Smulan och Amanda i den stora sängen, men jag får vänja mig.

Han kommer att ha fullt upp med tvätten och finalen i Tour de Ski idag. Fast längdskidtävlingarna tänker jag också se. Det kan vara skönt för maken att få en hel dag hemma innan allvaret börjar igen imorrn. Kommande vecka blir en dag längre för mig än vanligt, men vi har haft två underbara veckor tillsammans, så det gör ingenting.

Vi har hittat på en massa skoj och vädret har varit på vår sida också. Visserligen är det minusgrader (-3,8 just nu), solen skiner och det är barmark. Jag vill bara hinna till biblioteket en gång till innan snön kommer. Hittills har vinter varit på min sida!

Jag har varit på morgonens bloggrunda och läste hos Inkan och Ligan att hon hittade en verklig och fungerande telefonkiosk på sin vintersemester, vilket genast gav mig en nostalgitripp i det förflutna.

Det är otänkbart för dagens unga att vara utan mobiltelefon, ännu svårare är det för dem att förstå att det var inte så förfärligt länge sedan vanliga telefoner inte fanns hemma hos alla. Att de var dyra och man fick vänta lääänge innan televerket kom och installerade dem. Ibland fick man vänta i månader på sin telefon vid en vanlig flyttning.

Ja, det är länge sedan, men inte fullt så länge sen som man kunde tro. Jan minns de första mobilerna också. De var jättestora, tunga och batterierna var urusla i dem. De räckte knappt till ett par samtal innan man var tvungen att ladda dem. Jag minns min första, den vägde nästan ett halvt kilo och rymdes knappt i min handväska.

Dagens mobiler är små datorer. Man kan i stort sett göra allt med dem. Jag är ingen teknisk begåvning direkt.

Jag har en enkel (=gammal?) Nokia C1-01 och den köptes för blygsamma 449:- kr och jag är nöjd med den! Jag har lärt mig att använda de finesser som jag behöver kunna. Min kan man faktiskt ringa med *gapskrattar*, ta kort med och den har plats för minneskort vilket var det viktigaste vid valet, för jag vill kunna lyssna på bok var jag än är.

Jag var den typen som behövde nåt att läsa om jag skulle mellan T-Centralen och Gamla Stan, en hållplats, med tunnelbanan. Jag hade alltid en bok i väskan före ljudböckernas tid.

Sen har den säkert femtielva andra finesser som jag varken behöver, kan eller ens ids att lära mig att använda. Jag har ingen uppkoppling i mobilen och vill heller ingen ha. De nyaste med massor med klurigheter är allt för komplicerade för mig.

Jag behöver inga fler eller mindre datorer. Jag klarar mig de få och korta stunder jag inte är hemma utan uppkoppling. Jag är nöjd med min laptop och min pyttedator, de 2 räcker mer än väl till att surfa runt med. Den lilla går till och med ner i min lite större handväska!

Jag använder datorn mest till att blogga med, spela och hålla kontakt med vänner på fejjan och på annat håll, maila till vänner långt bort i världen  och surfa runt för att läsa tidningar.

Nu gjorde jag det igen. Svamlat en massa tack vare en tanketråd som väckte minnen…

Ha en fin och solig vintersöndag!

00011-1 /Julia

7 kommentarer:

 1. Matte har inte heller internet uppkoppling på sin mobil, hon kan ha men har valt att låsa den för hon tycker det räcker med det hon har hemma, man behöver inte vara anträffbar hela tiden men det är man ändå med mobil.
  Ledigheten går fort, alldeles för fort om jag får säga mitt.
  Hoppas veckan går fort nu så det snart kan bli helg igen, hihi!

  Kramizar & Vovisar

  SvaraRadera
 2. Härligt att ni fick lång ledighet tillsammans! Det blir skidåkning här också. Visst är det skönt ändå med mobil, lätt att använda och man kan känna sig ganska trygg genom att den alltid kan finnas med. Nosbuff

  SvaraRadera
 3. *skrattar* Dagens ungdom kan definitivt inte förstå att man inte ens hade tv när man var liten. :-)
  Tazz&Kram

  SvaraRadera
 4. Vi läste åsså´hos Inkan & Ligan å´såg att Julia å´mamsen Rozie e´nästan "jam-gamla" *viskar: Rozie e´född -53!* Undrar vad de´blir i katt-år..*räknar* etthundratrettifemti-etthundrasäckstinitti-ett-tusentrillisvansiljoner...

  SvaraRadera
 5. Skönt att du och er make/husse fått sån lång ledighet ihop.
  Åh skönt att det ingen snö hindrat er från att göra små utflykter !
  Min matte har inte sett en telefonkiosk på flera år , säger hon och inte jag heller :)
  Min matte minns hennes pappas första mobiltelefon som vägde flera kilo och var lika stor som en större handväska. Inget man bar runt på i onödan inte , så speciellt mobil var den ju inte ;-)
  Önskar er en fortsatt mysig söndag !!

  SvaraRadera
 6. *fniss* mamma har inte heller internet på sin mobil och inte har hon den mest moderna heller, hon gav upp ajfånen och skaffade sig en nokis istället och det viktigaste för henne är att man kan ringa och jaga oss med telefonens kamera och få fina bilder.. *fniss* jag får hjälpa henne att både slå nummer och skicka sms, hon är inte så teknisk *fnissar högt*.

  Så skönt att ni haft en gosig helg trots vädret. Hoppas att ni kommer få en fin gosig kväll också!

  Nosbuff

  P.s. vi har flyttat vår blogg..

  SvaraRadera
 7. Ja det är ju verkligen snabbt telefonens utveckling har gått. Själv är jag nog en lite mobilnörd ;-) Har iphone med uppkoppling. Tycker det är supersmidigt att blogga m.m från mobilen. Men min laptop är absolut bäst när de gäller att surfa och sånt.

  SvaraRadera