Väderprognos för 5 dagar

torsdag 28 november 2013

En blåsig torsdag!

 

Torsdag

Det är milt med växlande molnighet, men blåsigt! Vårt lilla hus tycks huka sig i vindbyarna och termometern visar +5,5 grader ute. Fullt godkänt i november!

Jag har ägnat mina kvällar åt lite uppdatering i min bristfälliga litteratur kunskap i populära romaner. Jag har totalt missat Rona Jaffe och hennes böcker på 70 och 80-talet.

Eter en tur på MTM hittade jag hennes 4 mest kända romaner, som jag hämtade hem för att lyssna på.

Det bästa av allt från 1958, Klassträffen 1979, Efter klassträffen 1985 och En Amerikansk kärlekshistoria 1990.

Lite skrivet om nyutgåvan (2011) av Det bästa av allt Adlibris.com

det-basta-av-allt

Sex & the City på 50-talet!

Det bästa av allt är en modern klassiker som skapade sensation när den gavs ut 1958. Aldrig tidigare hade någon skrivit så öppenhjärtigt om unga kvinnors verkliga drömmar, behov och längtan. Vissa chockerades, men det stora flertalet gladdes åt att äntligen få läsa en roman som speglade deras egna liv. Rona Jaffes debutroman blev en fenomenal bästsäljare och nu utges den på nytt världen över!

I centrum står fem unga kvinnor som arbetar på ett förlagshus i New York: Caroline, sekreterare med universitetsexamen som drömmer om att bli förläggare; April, lite naiv landsortstjej som snart förvandlar sig till alla mäns drömkvinna; Gregg, bohemisk skådespelerska som i hemlighet längtar efter ett mer traditionellt liv; Barbara, ensamstående mamma som sliter för att få vardagen att gå ihop och slutligen Mary Agnes som är besatt av sitt kommande bröllop.

På knivskarp prosa och med stor psykologisk trovärdighet skildras dessa kvinnors öden och äventyr i 1950-talets New York. En värld där männen styr och yrkesarbetande kvinnor betraktas med skepsis.

Sextio år har gått och tack och lov har mycket förändrats. Ändå är många av de ämnen som behandlas universella och tidlösa. Svårigheten att förena kärleksliv och karriär, längtan efter närhet och trygghet, oönskade graviditeter, otrohet och svek.

Det bästa av allt är fantastisk tidsskildring och en gripande roman om hur svårt det är att få allt det man strävar efter i livet. Ett måste för alla som inte kan få nog av tv-serien Mad Men med dess intelligenta mix av kärlek, dramatik och sex på 5o-talets Manhattan.

Jag vet inte hur jag kunde missa dem, för jag slukade böcker då med, på bussen och T-banan, ja överallt där jag hade en liten stund över. Jag hade alltid nån bok i väskan!

Jag började med inte den äldsta, men kanske dem mest omtalade, Klassträffen som jag har svaga minnen av handlingen när jag nu hör på den trots allt. Jag hade nog läst den ändå. Jag får fråga maken om den kan finnas i bokhyllan hemma, det är inte omöjligt!

Jag vet att jag inte ska börja lyssna på en ny bok i sängen! Jag sover alltid dåligt på natten eftersom oftast är boken så bra att jag blir liggande och lyssnar till långt in på natten. Jag stängde av romanen först 02:34 och har lyssnat vidare på den så fort jag vaknade på morgonen runt halv åtta. Jag tror att jag hinner med att höra hela boken idag. Nästa roman, Efter Klassträffen, tänker jag inte lyssna på i sängen, för jag måste sova ordentligt i natt. Jag vil ju vara lite pigg imorron, då det är fredag och maken kommer.

Ha en trevlig torsdagseftermiddag och kväll!

Torsdag 3 /Julia

12 kommentarer:

 1. Här är det ett fasligt blåsande också. Det är lite läskigt när det låter så mycket så matte var snäll och stängde fönstret i morse.
  Härligt med nya böcker!
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med nya böcker, bara man har diciplinen att stänga av den i tid ;-)

   Radera
 2. Så gör matte när hon läser en bra bok, kanske inte riktigt så länge längre men när hon lyssnar så somnar hon oavsett hur spännande det är.

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är avis på matte, för jag har mycket svårt att somna till en ny spännande bok som jag inte har hört förr!
   Har alltid nåt "gammalt" att somna till *fniss*

   Radera
 3. Jag hade oxå ngn bok med mig och läste på bussen och tunnelbanan, både till och från jobbet, istället för att glo ut genom fönstren hela tiden.

  Här har det också blåst väldigt, nästan som storm

  Kram

  SvaraRadera
 4. Massa blåst här nere med idag och min matte har jobbat lång dag.
  Imorgon ska jag med min matte på äventyr :)

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt att det finns så mycket bra att läsa! Mycket mys nu när det är så mörkt! Nosbuffar

  SvaraRadera
 6. Ja, fy vad det blåste i går, jag är så glad att jag för en gångs skull lyssnade på väderrapporten och lät cykeln stanna hemma :-)
  Har fått Rona Jaffe-klassikern som recensionsex på jobbet, kanske dags att börja läsa den nu!
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera