Väderprognos för 5 dagar

torsdag 13 september 2012

God eftermiddag!

 

Torsdag

Först vill jag tipsa om ett inlägg från Stockholms Katthem, de skrev en solskenshistoria om lilla Prinsessan Chilaca och hennes nya kattkompis Hugo. Bilderna är underbara och texten jätterolig! Mycket nöje!

Jag har ägnat förmiddagen åt städning och jamisarna åt att jaga sopborste. Det tar alltid minst dubbelt så långt tid när de ska hjälpa till. Fast kul har dom… Till slut fick jag faktiskt låsa ut dem ett par minuter på verandan, annars hade jag aldrig blivit klar. Så fort jag skulle förflytta skräpet till sopskyffeln var de där och la tassarna i arbetet. Det gick bara inte att få upp allt när de var med, så jag öppnade dörren mot verandan och de försvann ut dit med det samma. Vad de inte hade räknat med, var att jag skulle stänga ut dem. Det var utelåsta ca 2 minuter och jag fick ta till stickisar för att blidka dem. Nu är allt bra igen och matte är förlåten Blinkar!

Jag fick tag på en intressant utredning om ungdomars läsvanor, skrivet av Ulla Lundqvist och heter Bland grottbjörnar, törnfåglar och monster : en analys om ungdomars läsning, igår kväll. Så här beskrivs analysen:

Diskussion och analys, baserad på en undersökning bland 500 elever i åk 9 och gymnasister, av vår tids populärlitteratur. De 9 mest lästa författarna analyseras och presenteras med korta biografier (Auel, Collins, Conran, Forsyth, King, Krantz, McCullogh, Sandemo och Sheldon). Främst för lärare, bibliotekarier m.fl. men kan även läsas av andra intresserade, t.ex. ungdomar.

En ovanligt intressant läsning som jag snubblade över, när jag kikade på nyheter på TPB. Det var titeln som fångade mitt intresse. Den är rätt så gammal, från 1988, men ganska aktuell ändå (fast det fattas några nyare författare i arbetet, Collins (Hungerspelen, trilogin) och Meyer (Twiligth Sagan) till exempel).  Jag tycker mycket om tre av författarna i analysen dock. Auel, Sandemo och Sheldon, jag blev nyfiken helt enkelt. En ganska lång analys (dryga 9 timmar) som jag ska lyssna färdigt på idag. Visserligen vänder den sig mest till “proffs” men är intressant ändå. Hon “plockar” verkligen isär romanerna och författarnas skrivsätt som är med i hennes analys. Hon hittar lätt den röda tråden varför dessa böcker är så intressanta för ungdomar.

Jag har ju läst i hela mitt liv och kan identifiera mig med hennes arbete. Jag läste inte bara det vi var tvungna i skolan, utan mycket mer. Många av mina skolkamrater stönade över det som vi måste läsa.

På min skoltid fanns det inte så många genvägar som det finns idag. Inga video- och DVD-filmer eller ljudböcker. Jag minns en av våra lärare, som fick oss att läsa Nässlorna blomma högt för hela klassen, nån sida var i tur och ordning en svensklektion i veckan. Jag tyckte att det var rätt kul och alla lyssnade/läste den boken i alla fall.

Vädret är väl sådär idag. Det var rätt så kyligt inatt, men jag frös inte. Skönt med svalka när man sover. Nu visar termometern 17,2 grader. Synd att solen har gömt sig bakom molnen, men tittar fram lite ibland i alla fall. Skönt att veckan nästan är slut och det är fredag imorrn. Maken har med sig posten som vanligt och det blir lite spännande! Jag vet att jag har fått ett paket från Skåne, avin kom igår i brevlådan Ler! Maken ska hämta den idag.

Ha en trevlig och solig torsdag!

Torsdag 3 /Julia

6 kommentarer:

 1. Matte säger: Det är tyvärr allt för få ungdomar som läser (tror hon), hon själv har alltid läst en massa och slukat böcker sen hon började läsa.
  De hade också så i skolan att vissa timmar skulle det läsas böcker, visserligen inte högt men ändå. Vissa böcker läste läraren högt för klassen.
  När hon gick på gymnasiet och hade bla två killkompisar och de snackade böcker så suckade den ene och sa att han endast hade läst EN bok och det var för att han var tvungen, matte och den andra som läste mycket försökte få den andre till att läsa men det var hopplöst.
  Kanske lite också hur man är uppväxt med böcker för mattes föräldrar har alltid läst.
  Matte säger att det ger så mycket att läsa, man lär sig väldigt mycket även om en del bara är fiction så finns det nån sanning eller historisk händelse som är verklig där i.

  Jag tror att hade du inte fått ut tjejerna hade du nog hållt på än med att städa golvet, hihi!

  Kramizar & nosgos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började läsa väldigt tidigt! Jag var väl 5. Mycket tack vare mamma som var lärare. Böcker ingick liksom i hushållsbudgeten jämt hos oss. Det är lika dant nu, fast nu har jag ju TPB (tack och lov). Så det blir definitivt billigare.
   Vi går aldrig på bio heller, väntar med att filmen/filmerna kommer på DVD. Då kan vi se dem hur många ggr som helst om vi (läs jag) vill och 1 "dyr" DVD kostar mindre än 2 biobiljetter ;-)

   Radera
 2. Matte älskar att läsa, det är nya världar som öppnas!
  Vi önskar att vår matte städade med borste så vi kunde hjälpa till vi också! Nosbuff

  SvaraRadera
 3. Inte kärlek vid första ögonkastet, kanske, men vi hoppas att de två kissarna på katthemmets blogg finner varandra till slut. :) De var ena riktiga sötnosar, båda två. Kurr och burr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår lillan i alla fall. Hon har väl ALDRIG sett en "naken" kompis förr *fniss*

   Radera