måndag 24 juni 2013

Måndag igen!

 

Gustavmåndag

Det är varmt (24,9 grader), växlande molnighet och tämligen vindstilla. Jag väntar fortfarande på regnet som ska göra luften klar igen. Nu känns den inte kul alls att andas! Jag föredrar mycket mindre luftfuktighet!

Jag läser och lyssnar på många deckare året om, men sommaren är årstiden för deckare för många.

Jag blev speciellt sugen att lyssna på när Miss Jane Marple löser mysterier. Jag vet inte hur många böcker som Agatha Christie skrev där just Miss Marple löser mysterier, men jag har flera.

Jag vet att Mord i Prästgården är den första som Miss Marple förekommer i.

Enligt Wikipedia har Agatha Christie skrivit 12  böcker om och med Miss Jane Marple som deckargeniet, men hon medverkar i 18. Så här kan man läsa i Wikipedia på Agata Christies sida :

Miss Marple, som är ännu äldre än Poirot, härstammar från den typiska Mayhem Parva-byn S:t Mary Mead, och är en ensamstående pimpinett liten dam, som ofta drar slutsatser baserade på liknande händelser från sin lilla hemby. Hon åtföljs då och då av Raymond West som är hennes systerson, och den pensionerade polisen sir Henry Clithering. Miss Marple medverkar i arton av Christies böcker (varav tolv romaner), trots att Christie har hävdat att hon tyckte bättre om Marple än om Poirot.

Christie menar att hon byggde figuren på sin mormor, som var en vänlig själ men ”kände ondskan”.

Christie lät förlaget hålla en bok om miss Marple inlåst för att inte ges ut förrän efter hennes död. Orsaken härtill är okänd. Boken fick den svenska titeln Miss Marples sista fall.

Nu gäller det att hitta alla 12 romanerna till att börja med. Det lär inte bli svårt eftersom jag hittade sidan om Miss Marple på Wikipedia Ler! Jag har 6 av dem redan! Dessa:

Mord i Prästgården, fån 1930

Ett mord annonseras, från 1950

4.50 från Paddington, från 1957

Spegeln sprack från kant till kant, från 1962

Bertrams Hotell, från 1965

Nemesis, från 1971

Det lär ta några veckor att lyssna igenom dessa till att börja med. Sedan kan jag ju plocka fram de filmer vi har.

1064419 1064519

Jag, det vill säga vi, har gott om underhållning av Agatha Christie! Vi har ju alla DVDn, 16 stycken tror jag, med och om Poirot som såldes med en viss veckotidning för några år sedan också.

Jag och tjejerna önskar alla en fin början på veckan!

Gömma måndag /Julia

13 kommentarer:

 1. Ja regnet skulle behövas här också. Det känns dessutom väldigt kvavt.
  Önskar dig och kissemissarna en underbart trevlig vecka! ;-)

  SvaraRadera
 2. Matte hälsar att visst är det härligt med böcker som håller för tidens tand och som man längtar efter att få läsa om. Ta tass om er! nosbuffar

  SvaraRadera
 3. Här är det också flämtvarmt och kvavt idag, matte gillar inte alls sånt här väder.
  Vi håller tassarna för att du får tag i alla böckerna, de har dem säkert på bibblan.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 4. Visst är de härliga, alla dessa gamla deckare. Det är nåt visst med att se en Agatha Christiefilm. Det är verkligen mord med finess (vad nu det innebär).

  SvaraRadera
 5. Då har du att göra en tid framöver med valda böcker ;)
  Det är jobbigt när det är så varmt och fuktigt, har tack och lov luftat lite hos oss idag och i skuggan har det varit skönt!

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
 6. Mjau, tassa tll våran blogg. Matte och vi orkar inte skriva vad som hänt. vi har iaf stor sorg här hemma. Det står om det på våran blogg.
  *Vi gråter* både vi och Matte

  SvaraRadera