Väderprognos för 5 dagar

tisdag 30 juli 2013

Onsdag…

 

11

Nu tänker jag gnälla lite!!!

Det är mörkt, mulet, klibbigt, varmt och vidrigt ute. Det är så kvavt at det går knappt att andas. Det vore kul att kunna röra på sig utan att riskera att flyta bort.

Bara man funderar på att röra på sig är man genom svettig Förvirrad.

Tjejerna orkar inte heller röra på sig nämnvärt. Vi busade i och för sig en stund sent igår kväll. Jag var tvungen att få in dem från verandan och hittade på massor för att kunna stänga och låsa för kvällen. Då var de så uppe i varv att det nästan inte gick att prata med dem. De lugnade ner sig dock så småningom och vi somnade alla tre i sängen.

Där låg de kvar tills jag gick upp strax före 8 imorse. Vi har inte gjort mycket. Jag har hämtat Maria Langs 4 första deckare från Legimus. Jag tänkte läsa om dem allihop jag får tag på. Jag tänkte försöka läsa dem i den ordning hon skrev dem!

Lagom roliga deckare från 50-talet och framåt. Dagmar Lange, som hon egentligen heter har skrivit 40-talet deckare och de flesta av dem utspelar sig i Roslagen.

Det finns mycket intressant att läsa om henne på Wikipedia, detta här bland annat (länkarna i texten är Wikipedias egna!) :

Mördaren ljuger inte ensam (1949) är Langs första bok, en deckare. Berättarfiguren kallas Puck Ekstedt och blir så småningom gift Bure. Puck är hjältinna i flera av Langs tidiga böcker. Christer Wijk introduceras - en bergslagsk lord Peter Wimsey. Innan upplösningen kommer har två människor dräpts och en begått självmord. Det som utlöser dödsfallen är att två av huvudpersonerna lever i en hemlig homosexuell relation; Langes akademiska engagemang i Pontus Wikner lyser igenom.

Tre små gummor (1963) är Langs enda historiska detektivroman och utspelas år 1929. Några av de återkommande personerna i Langs böcker medverkar i boken i yngre upplagor, däribland en tioårig Christer Wijk; han har dock inget med romanens intrig att göra.

Vem väntar på värdshuset? (1972) är en deckare som utspelas på Kolbäcks gästgivaregård. Lang bodde själv på detta gästgiveri under en längre tid, när hon skrev boken.

En person som förekommer emellanåt i böckerna är deckarförfattarinnan Almi Graan. Almi Graan är ett anagram på Maria Lang.

Jag tycker mycket om hennes lättsamma deckare! Sen att “etablissemanget” fnyser åt hennes berättelser ger jag katten i!

Det är inte ofta jag kommer överens med just litteraturkritiker. Böckerna som de höjer till skyarna tycker jag många gånger är svårlästa. Som många av Nobelpristagarna till exempel, de flesta av dessa har man aldrig ens hört talas om, än mindre läst nån av deras böcker tidigare.

Nåja. Just nu blir det svenska lättlästa (= lättlyssnade) underhållande deckare ett tag fram över Blinkar.

Ha en fortsatt trevlig tisdag!

beary_happy_tuesday_pink_teddy_bear /Julia

11 kommentarer:

 1. Jag gillar också Maria Langs böcker. Sträckläste dem, tyvärr inte i följd, utan i den ordning jag fick tag i dem, efter gymnasiet. Kan vara dags att läsa om dem, kanske. :) Visst har det varit för varmt lite för länge nu?! Skulle behövas ett rejält regn och svalare luft. Kram Stationskattmatte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär då jag läste dem (en 30-tal) som finns i "stan" i bokhyllan. Nu ska jag däremot lyssna på dem ;-)

   Radera
 2. Matte kan bara hålla med dig angående "prisade" böcker, inte många som de höjt till skyarna som tilltalar henne heller. Kan vara likadant med vissa filmer.
  Vi hade svalt och skönt i morse men nu är det lika varmt och kvavt igen.

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
 3. Här är det oxå kvavt så det skulle behövas komma mycket regn, för det är så torrt i rabatterna så en del blommor bara vissnar ner istället för att blomma. Jag vattnar så ofta jag kan, men det är tydligen inte tillräckligt.

  Har tänkt i flera år att läsa Dagmar Langes deckare, men har fortfarande inte kommit så långt. Får försöka göra det framöver.

  SvaraRadera
 4. Äntligen har vi fått regn här, hoppas att ni också har fått det nu.. Man blir ju lite konstig när det är så där varmt så länge.Matte läste också Maria Lang för länge sen och gillade dem. Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, vi fick lite regn också. Men det behövs mer! Det är ju lika kvavt fortfarande...

   Radera
 5. Här har det regnat på förmiddagen och Åskar mullrade lite på avstånd , så ingen klibbehetta här nere längre :)
  Matte läste om Dagmar Lange för nån vecka sedan i Allas eller om det var i Allers ?

  SvaraRadera
 6. Lite klibbigt väder får vi nog stå ut med. Nu behövs lite regn, men sen hoppas vi sommarvärmen återvänder.

  SvaraRadera
 7. Här har det regnat stora delar av dagen idag och ikväll har det äntligen blivit lite svalare. Hoppas ni också får lite mer regn.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera