Väderprognos för 5 dagar

tisdag 18 december 2012

Hej gråa tisdag!

 

00013a

Här händer inte mycket precis. Pippisarna har ätit upp alla solros frön. Bambi har gnagt på hallonbuskarna. Tur att äppelträden är skyddade för dem. De gillar barken och flera av våra grannar har fått sina äppelträd förstörda under vintrarna. Värdet är grått och utan att det kommer nåt uppifrån, än så länge är väl bäst att tillägga. Vi har –1,2 grader ute.

Annars sitter jag och läser och lyssnar på musik. Jamisarna är inne i en ganska lugn period. De ligger mest och sover. Visserligen smiter de ut på verandan när jag vädrar, men tittar lite förebrående på mig när de tassar omkring i det vita läbbiga där ute också.

Jag har lyckats hitta ett kostnadsfritt program till datorn, så nu kan jag läsa även köpta böcker, inte bara vanliga pdf-filer, som tidigare. Jag har köpt en e-bok för bara 17:- än så länge till min läsplatta, för att prova.

En spricka i kristallen av Cecilia Gyllenhammar.

en_spricka_i_kristallen-cecilia_gyllenhammar

Jag har köpt den via datorn och fört över den till läsplattan. Det gick jättebra. Den är bra att läsa på och är inte tung att hålla i. Den väger mindre än en pocketbok. Skärmen är behagligt för ögonen och jag bestämmer själv vilken storlek texten ska ha, toppen. Det blir nog fler köpta e-böcker i fortsättningen, men jag väntat nog till bokrean i februari. Nackdelen med e-böcker är momsen. På vanliga böcker är momsen bara 6%, medan på ljud och e-böcker är den vanliga 25%. Konstigt och fel tycker jag, plus många andra! Orättvist på nåt sätt!

Vi önskar er en trevlig Tisdag!

b15 /Julia

12 kommentarer:

 1. Kul att du är så nöjd med läsplattan. Det där med olika momsnivåer är ett svårt kapitel. Man måste nog vara politiker för att förstå sig på sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar ibland att just politiker blev handikappade nån vecka i sina aktiva liv, bara för att känna på hur det är att inte kunna gå eller åka kollektivt, inte orka/kunna hålla i en bok eller äta med kniv och gaffel! Då kanske många av de idiotiska lagarna kunde ändras och de blev lite med ödmjuka!

   Radera
 2. Jag håller helt med dig om att det är fel med hela 25 procent's moms på just sådant som många handikappade behöver som bäst. Något som man kanske ska prata med politikerna om. I övrigt är det skönt att du har det bra trots vinter och väder.

  Kram
  Gitte gammelmatte

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tjänas mycket pengar på sjuka och handikappade!
   Vi har det jättebra!

   Radera
 3. Det är väldigt märkligt att momsen är dyrare för e-böcker och väldigt orättvist, hoppas det ändras.
  Tror tjejerna att det är matte som beställt snön, hihi! Det vet vi att du inte gjort.
  Fåglarna äter julbord och då kan det ta slut fort, hihi! De äter väldigt mycket och alla som ger dom mat är så snälla. Vi har hängt ut talgbollar i en buske utanför balkongen.

  Kramizar & Nosgos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom värkar tro det och dom fattar nog inte varför det finns snö på verandan med! Det räcker väl med allt som finns i rastgården, tycker dom!

   Radera
 4. Det går väl att låna böcker från biblioteket till läsplattan också? Vi tar det rätt lugnt vi med, skönast så! Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det ska gå, men jag har inte kommit på hur man gör än.

   Radera
 5. Här har det också varit gråväder hela dagen , men men all snön är ju borta i alla fall :)
  Kuligt att du gillar läsplattan !
  Matte säger att det finns billiga böcker som man kan köpa på Amazon.com också , hon tror dom funkar på din läsplatta ?
  Knepigt att momsen är så mycket högre på talböcker och e-böcker och som du skriver MYCKET orättvist !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr funkar inte Amazon's e-böcker på de svenska läsplattorna, de har ett eget "system" Kindle heter den. Hade de svenska e-böckerna fungerat på Kindle hade jag köpt en från dem.

   Radera
 6. Vi fattar ingenting! Det där med momsen lämnar vi åt mamsen, för hon tycker också att momsfördelningen slår fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är moms-satserna konstiga, varför ska det vara olika på olika sorts böcker??? Märkligt!

   Radera