Väderprognos för 5 dagar

tisdag 25 februari 2014

Jag har börjat fundera…

 

tuesdaycat

… jag älskar min Kindle, men har börjat fundera lite. Jag har mina böcker på tre ställen, i datorn, i mobilen (via deras app.) och ett mindre urval i min Kindle. (Jag behöver ju inte ha några kokböcker och böcker med många bilder, som tar mycket plats där till exempel.)

Datorn och mobilen är nåbara av Amazon.com även om jag inte är inloggad just till dem. Det räcker med att jag är ute på internet. De får all info de vill ha (oavsett om jag vill ge dem det eller ej) och det börjar göra mig lite betänksam.

Eftersom jag laddar ner böckerna via USB-kabel till min Kindle och är inte uppkopplad till nätet via WIFI, är mina läsvanor numera okända för Amazon.com (och det är liksom det som är meningen).

De vet vilka böcker jag har köpt och laddat ner, men inte vilka jag har läst eller håller på att läsa och hur långt jag har hunnit i en viss bok om jag håller mig till läsplattan. Visserligen är servicen med att olika manicker får info om hur långt jag har hunnit i en bok från ett annat ställe och letar upp den senast lästa sidan, men att infon går via Amazon.com gör att jag känner mig lite övervakad.

Visst kan de få information om de frågar och vill veta (jag ger dem recensioner regelbundet på lästa böcker), men det ska vara frivilligt!

Jag känner mig inte övervakad av de svenska företagen AdLibris, CDON eller Bokon när jag köper böcker av dem och läser dem på datorn.

Ha en fortsatt trevlig tisdag!

959856sbd0uyttyy /Julia

8 kommentarer:

 1. Värt att fundera på,man ska dela med sig av så mycket information så det känns obehagligt.Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min åsikt också. Därför har jag valt att inte ansluta min Kindle direkt till Amazon, utan laddar ner mina böcker via USB-kabel istället.

   Radera
 2. Det är inte kul att känna sig övervakad och funkar det sättet du gör det på utan att känna dig så så ska du fortsätta med det.
  Man vill ju liksom ha och läsa böckerna utan att de ska kolla och annat vad det nu är.

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
 3. Jag VET ju inte vad mer de kan se, men så här känns det bättre :)

  SvaraRadera
 4. Min husse läste i en kvällstidning att Operativsystemet i Nokias Lumia-telefoner skickar privata data till Microsoft i USA – och därmed kanske raka vägen till underrättelseorganet NSA ??
  Information som skickas kan vara exempelvis telefonens position, sms, kontakter och användardata från webbläsaren.
  Tur att man inte har nån Nokia telefon :)
  Fast man kan väl ge sig hundan på att alla mobiltelefoner och datorer i hela världen kollas på ett eller annat vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att jag har en Mjausung *fniss*. Fast vem vet vad som kollas i all internettrafik idag... Undrar bara VEM som kollar dessa zillioner manicker som är i gång där ute i cyberrymnden :)

   Radera
 5. Jag förstår precis vad du menar och jag hade också tyckt det var obehagligt! Det är som du säger en sak om de frågar efter information, men när de bara "tar" gillar jag inte och man vet aldrig vart informationen till slut hamnar.
  Jag tycker det kan vara obehagligt med en sån simpel sak som att reklamen i webläsaren helt anpassas till vart du har surfat och tittat på för saker.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera