Väderprognos för 5 dagar

tisdag 1 oktober 2013

Oktober, välkommen!

 

octmonth

Oktober börjar med strålande solsken och +8,2 grader i skuggan. En underbar höstdag med andra ord. Förhoppningsvis kommer svamparna i skogen växa sig lagom stora till helgen Ler.

Jag riktigt längtar efter en ordentlig svampstuvning av blandsvamp med en grillad köttskiva och god potatis. Det får nog bli önskemålet till middag på lördag! Jag ska försöka få maken att gå en liten runda i skogen och kolla på “våra” speciella svampställen.

Undrar om trattkantarellerna har kommit än, eller är det lite tidigt?

Karl-Johan bör finnas och vanliga kantareller. Kanske hittar olika soppar, möjligen björksopp, den är så god. Gul trumpetsvamp och taggsvamp, gärna blek för den är godast finns också!

Det finns ju så många goda sorters svamp i skogen på höstarna. Vi äter bara dem som jag är absolut säker på och hittills har vi inte fått i oss nån farligare än stenmurklor, men rätt anrättad är den en verklig delikatess. Det brukar finnas en liten koloni av dem tidigt på våren, som vi har tagit reda på under de dryga 20-år vi har bott här.

Jag förväller dem i tre olika omgångar och sedan fryser eller torkar innan vi använder dem, oftast till god murkelsås under resten av året. Gärna till nyårssupéns stekta oxfilé. MUMS!!!

Idag lär jag inte göra så mycket, bara fortsätta med min påbörjade långa fanfiction. Självklart har jag musik på under tiden. Jag har tagit mig tid till att göra spellista på mina favoriter som bör räcka hela dagen. Lagad mat har jag kvar sen igår. Får se om den blir till lunch eller middag!

Tjejerna ligger på en fleece-pläd nära elementet under bordet, där har dom det varmt och gott. Smulan brukar gå efter ett tag, det blir för varmt tycker hon med Amanda tätt intill.

Vi har tagit bort nätfönstret i sovrummet, men fönstret är öppen ca 3-4 cm ändå och är katt-säkrad så det inte händer nån olycka och nån ramlar eller kan ta sig ut den vägen . Jag gillar svala sovrum och än behövs ingen element på där inne! 

Vi önskar er alla en trevlig början på oktober!

11 /Julia

6 kommentarer:

 1. Trattisarna har kommit, men när man läser Sigge Svamphunds blogg så verkar det tyvärr fortfarande vara alltför torrt i skogarna för att det skall finnas bra med svamp. Det är ung vad mattes jobbarkompisar som varit ute och kikat säger också. Hoppas maken har tur och hittar så det åtminstone räcker till er middag och gärna lite till frysen
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 2. Min matte älskar svamp men hon är en fegis med att plocka, hon vet olika soppar och kantarell men hon frågar gärna nån kunnig ändå.
  Hoppas maken kommer att hitta massor av svamp.
  Det är lite kyligare ute nu och speciellt morgnar och kvällar men lyser solen på dagen värmer den gott än.

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget går upp mot en trevlig kompis som är duktig i svampskogen ;-)
   DÅ lär man sig massor!

   Radera
 3. Säger som Alice, *När man läser: Sigge Svamphunds blogg, så verkar det väldigt torrt i markerna efter svamp. Jag är inte så förtjust i svamp, så mig gör det inget :) Plockar hellre bär isf.

  Hoppas din man hittar svamp i skogen.'

  Tasskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med, annars har vi torkad svamp att smaksätta såser med :)

   Radera