Väderprognos för 5 dagar

torsdag 1 augusti 2013

Lagom svalt idag med!

 

thursday_04

Vi har haft en lagom lat dag med ljuv musik och bra deckare!

Tänk så annorlunda det var då radiobilarna var nya och mobiltelefoner fanns inte ens i fantasin Ler! Och de gröna telefonhytterna som fungerade med 10 och 25 öringar i gathörnen! Fy, nu blev jag nostalgisk igen. Jag blir det av gamla böcker som väcker minnen.

Här kommer det några gamla minnen till Ler!

På den tiden tilltalades alla med Fru/Tant, Fröken och Yrkestitel/Farbror plus efternamn. Bara nära vänner var du med varandra och oftast bara i samma generation . Så var det då jag var barn . Vi gick i skolan på lördagarna till och med upp till jag gick i sexan. Fast jag slapp realskolan och gick i “nya” högstadiet, liksom i den nya gymnasieskolan med “enklare” studentexamen efter grundskolan Blinkar!

Jag minns att de som gick och tog den “riktiga” studenten nåt år tidigare, tyckte i början att vi inte hade gjort oss förtjänta av våra vita mössor utan riktig “examination”. Att det var enklare för oss. Kanske, jag vet inte, nog fick vi jobba hårt för våra 5 skaliga betyg också, precis som de som fick bokstäver i avgångsbetyg!

Var inte bokstavsbetygen 7 skaliga förresten??? A, a, Ab, Ba, B, Bc och C? Jag har bara fått siffror i mina betyg under min skoltid, utom på universitetet.

Är ju född –55. Sen kom –68 och 70-talet och alla blev du med alla.

Det är enklare idag på sätt och vis, men jag tycker ändå att en viss respekt för äldre och lärare är borta med DU reformen. Missförstå mig inte, jag vill inte ha det gamla stela tillbaka. Men det borde finnas mer respekt i till exempel skolan, än det man läser om i tidningarna. Vi hade inte vågat behandla lärarna eller käfta emot de vuxna på min tid, som de gör idag.

Nåja, nu har jag svamlat färdigt och ska fortsätta med den tredje deckaren (Inte flera mord) av Maria Lang!

Ha en trevlig torsdagskväll!

9thursday20 /Julia

12 kommentarer:

 1. Det är mycket som ändras med tiden, en del är bättre min inte allt. Ha en skön kväll.Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Dessutom har vi (läs jag) haft god tid att vänja oss medan tiden gick ;-)

   Radera
 2. Min matte kommer bara ihåg tiden då man kunde lägga 50-öringar och 1-kronor i telefonkioskerna :)
  Eftersom hon är född på 70-talet så har hon inget minne alls av titlar eller niande.
  Men hon håller med att lite mer respekt för lärarna skulle inte skada och att hon kommer ihåg att även när hon gick i skolan så vågade man inte moppsa sig mot lärarna precis :)

  SvaraRadera
 3. Jag har oxå varit med om att ha gått i skolan på lördagar. Mellan kl: 8.30 ca till kl: 11.00, så det var korta dagar på lördagar. Sista timmen var: roliga timmen. Jag har varit med om att ha fått bokstäver i betygen, när jag gick i 1:an, 2:an och 3:an. Minns inte hur det var i fjärde klass, Men ngt år därefter började dom med siffror iaf. Så nog har det förändrats en hel del, när man gick i skolan på -60 talet.Slutade 9:an -69, om jag inte minns helt fel. Då är du två år yngre än mig, för jag är född-53.
  Det är mycket man har fått lära om sedan dess :)

  Ha det bra
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vår kommentar igår har nog försvunnit ut i rymden men här kommer en till!
  Matte tog över igår men det tillåter jag inte idag!
  I vilket fall som helst skrev matte igår att hon är själv född ett av de årtalen du nämnde ;) och hon märker också att mycket har ändrats på de åren hon levt.
  Mycket råare klimat ute och i skolan. När hon gick i skolan var det fler som "klarade" sig men som fallit igenom nu med det sättet de lär sig, hon kan se att vissa i hennes klass ev hade fått gå i nån hjälpklass eller nått liknande idag när man själv ska söka sin kunskap istället som när hon läste för då skulle man läsa från den sidan till en annan och allt var tydligt och klargjort - för och nackdelar kanske men.....
  Nu för tiden räcker det inte heller att slå till nån om det blir bråk utan det ska vara så mycket mer - fast även att slå till nån är onödigt!
  Från när jag var liten har det inte ändrats så mycket mer än att alla ville kela med en liten valpis men när jag blev större var det fler och fler som bara gick förbi mig och det kändes hårt i början men nu har jag vant mig och ibland struntar jag i tvåbenta som vill kela med mig - då går jag bara förbi, hihi!

  Kramizar & Nospuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, Aamor, sätter nosen i vädret precis som den Shih Tzu du är :)

   Radera
 5. Visst är det lätt att bli nostalgisk när man tänker tillbaka. Allt var inte bättre förr, men utvecklingen går inte bara framåt heller.

  SvaraRadera
 6. Matte hade också betygskalan 1-5 när hon gick i skolan. Matte är född 68 så titlar var inte så vanliga, men när hon var ung jobbade hon i affär och fick lära sig att säga ni till alla kunder. Det där sitter i och hon säger ofta ni till de hon inte känner utan att tänka på det.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbade i affär också, extraknäck på lördagarna, under gymnasietiden och vi sa också ni till kunderna då.

   Radera