Väderprognos för 5 dagar

måndag 18 juni 2012

Hej blåsiga kyliga måndag!

 

39

Efter nattens välbehövliga och ostörda sömn under nästan 10 timmar, är jag pigg igen!

Sol Regnmoln Sol

Vädret är sisådär. Det är blåsigt med växlande molnighet och termometern har trots detta orkat upp till 17,2 grader. Bara solen kommer fram mer än några sekunder i taget kan det bli en fin dag!

Skola Dator Skola

Jag har mycket noga lyssnat om andra halvan av Stieg Larssons första bok om Lisbeth Salander Män som hatar kvinnor.

menar jag extra noga!

Är det verkligen så enkelt att manipulera med datorer som det beskrivs i boken om man kan datorer? Visserligen vet jag att mycket av det som “görs” är olagligt, men likväl frågar jag mig om det är så enkelt!

Dator Skola Dator

Mycket av denna datorhantering återkommer i alla tre böckerna. Jag som är en glad amatör som inte kan så mycket, blir lite fundersam ändå.

Jag minns att mitt sista jobb hade ett datorprogram som kunde visa vad de anställda sysslade med på nätet på arbetstid. Liksom vad de använde jobbmobilerna till!

Redan då tyckte jag att det var lite kusligt, inte för att jag personligen surfade eller använde mobilen privat (detta var långt innan smartmobiler fanns), men var med om att ett par arbetskamrater fick sparken för att ägna arbetstiden åt privata nöjen på nätet och med sina jobbmobiler istället för att arbeta. Detta trots att alla var medvetna om att de kunde kontrolleras! Inga hemligheter från företagets sida, med andra ord.

Jag blir likväl betänksam över hur lättvindigt vissa använder Facebook och liknande sociala sidor. Hur de lägger ut mycket privata bilder på sig själva och sina familjer. Till och med kritiserar sin arbetsplats offentligt och sedan blir förvånade över att de får sparken. Jag är mycket försiktig med bilder på oss. Oftast är det Gif-bilder som jag har hittat på nätet som finns i bloggen och bilder på Smulan och Amanda. Någon enstaka gång maken bakifrån eller från sidan med ansiktet bortvänt.

Tyvärr är det få som inser hur offentlig man är på nätet och i bloggarna.

Jag erkänner att mitt alias på nätet är påhittad till en viss del. Visserligen är mitt förnamn Julia och min far verkligen hette Stefan, men det är inte Stefansdotter som står i mitt körkort som efternamn.

Men det är väl så med många på nätet. Hur många “snuskgubbar”som utger sig för att vara nån annan på diverse sociala sidor kan vi inte ens gissa. Bara för att locka unga aningslösa tjejer (det är mest tjejer som råkar illa ut) med allt möjligt!

Jag tycker att föräldrar har lite dålig koll på vad deras barn och tonåringar gör och vilka sidor de besöker på nätet. De tar inte vara på datorns möjligheter att spärra vissa sidor från besök.

Fast nu är jag nog lite orättvis. Vi som är i åldern 50+ växte inte upp med datorer på dagis. Vi har väl ca 25 års handikapp att ta igen. Vår generation tittade på svartvit TV och gick ut för att leka. Och hur ska vi kunna en bråkdel av det som dagens unga kan om datorkunskap. Jättebra att det finn kurser för till exempel pensionärer i både mobil och dator hantering.

Äsch ni får ursäkta, nu kokade jag bloggen på en tanke och reflektion igen. Svamlat bara egentligen, men ni får hålla till godo. Det var detta som jag har funderat på i några dagar.

Ha en trevlig början på midsommarveckan!

6 /Julia

12 kommentarer:

 1. Visst finns det mycket man kan "kontrollera och styra" om man är en skicklig "hacker". Det går att ta reda på det mesta. Ruggigt egentligen!

  SvaraRadera
 2. Visst är det en del att fundera på. Sen gäller det ju att tänka till när det gäller t ex facebook och att prata med tex barn om att allt finns kvar och som vuxen finnas till hands och förklara och ge lite råd. Svårt att förstå att en del delar allt och sen är förvånade över att "alla" vet?! Hoppas på en soligare dag imorgon! Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är ren okunnighet många gånger.
   HUR många vet att de avsäger äganderätten till sina bilder på Facebook till exempel.
   Så var det i alla fall om man läste ALLT det finstilta.

   Radera
 3. Åh här nere började det åska pch ösregna lagom tills min matte slutade jobba idag (igen) :(
  Visst finns det en hel del att fundera över gällande vad man lägger ut på FB och sin blogg och hacka datorer och så kallade smartphones är en piece of cake om man vet hur man gör.
  Vilket varken jag eller min matte är haj på alls !
  Läste senaste igår om en som hade lagt/gömt en Iphone i sin före detta frus bil och kunde på så sätt hålla koll på vart hon åkte med bilen , finns visst en inbyggd app i Iphone där man kan söka vart ens telefon är om man skulle tappa den men här blev ju den tjänsten minst sagt utnyttjad till nåt helt annat !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar på det du och många andra läste om mobilspioneri.
   Det finns såna tjänster annonserade under "håll koll på var barnen är med hjälp av mobilen", så visst missbrukas detta till mycket annat av människor med kontrollbehov.

   Radera
 4. Jag är oxå försiktig med att lägga ut privata bilder på nätet. OM det händer så *suddar* jag lite på ansiktena om det skulle vara så. Vill ju inte lämna ut andras ansikten utan lov heller. Jag är oxå 50 + så det fanns som sagt inga datorer på vår tid då. Jag började först ngn gång på -90 talet på allvar att använda dator. Så det är ju mycket att ta igen. Har oxå sett att många delar med sig av sina privata bilder. Då kan dom ju spridas vidare utan att dom vet om det. Tycker att det är lite ruskigt egentligen.

  Hoppas oxå på mer sol
  Kramtass

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ruskigt om man har och missbrukar kunskaperna!

   Radera
 5. Vi håller med dig fullt ut! Matte vet inte heller hur allt funkar för hon började inte använda datorer förrän i högstadiet, hon hade en gammal ABC 80 och spelade masken på, vad det nu är, nu är barnen födda med datorer i handen (nästan).

  Kramizar & Nosgos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungarna idag leker med datorer så snart de kan trycka på tangenterna. Det finns en uppsjö av lek på datorn för mycket små "användare" :)

   Radera
 6. Ja det är otäckt hur mycket man kan ta reda på och manipulera om man är riktigt skicklig på datorer.
  Jag håller med att många är väldigt lättvindiga med att lägga upp bilder. Jag lägger visserligen upp bilder på på både mig och Christian men aldrig något som är konstigt. Finns ju de som lägger upp lättklädda bilder osv och det kanske inte är det smartaste.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina bilder är jättefina och vi vill se bilder på dina/era kissemissar. Just nu speciellt Luna och hennes 6 ljuvliga bäbisar.

   Radera