Väderprognos för 5 dagar

fredag 12 oktober 2018

Vilken dag!!!


Idag var bästaste E och jag på Mässan och Chokladfestivalen. Vi hämtades på utsatt tid av Färdtjänsten och det bar iväg mot målet.

Vi hade ett föredrag att passa och vi hann precis lagom.


Denne trevliga unge man berättade om Valrhornas värld. Hur choklad blir till av kakaofrukten.En deltagare "öppnar" kakaofrukten.


I den vita "gojset" gömmer sig kakao bönorna.


Här är bönorna efter fermentering och torkning.


Här är bönorna krossade till "kakaonibbs".
Dessa fyra bilder är tagna av E.

Nu kan "förädlingen" börja!!! Jag tror att flera av er blir liiite avis på våra smakbitar!


Längst ner är prov på förädlad choklad från vänster vitchoklad, "gråchoklad", mjölkchoklad och mörk choklad 70%.

Alla har sin egna särpräglade smak. Den "gråa chokladen" var en nyhet för mig. Det är egentligen vit choklad, men istället för vanligt socker har de använt muscavadosocker istället. Vilket gav den en lätt ton av lakrits.

Bakom dessa bitar har Valrhonas egen konditor utövat sin "magi" och förvandlat de olika chokladsortena till läckra desserter!!! Vi fick med oss recept på dessa läckerheter också! Vem vet om vi törs göra dem hemma?!?
(Bästaste P, du lär få smaka på Valrhonas Fudge Brownie ovanför den mörka chokladen nästa gång du kommer ... Den var himmelsk!!!)
I skeden fanns vitchoklamousse med kakkross, i glaset en mjölkchokladmousse med blåbär och den lilla månformade "kakan" var gjord med Gråcholkad och salt caramell. 

Vi gick omkring bland det olika utställarna, handlade lite hos bland andra Valrhona. Jag köpte även matbröd av Roslagsbageriet för nästa veckas frukostar.
Ett smakrikt bröd med uttalad sälta. Jag köpte även lite rökt ost och en vit hårdost som har mognat i fyra år. De ska bli spännande att smaka på. Fast rökt ost åt vi ofta, då Lennart fanns hos mig.

Tack snälla E för att du tog dig tid! Det var verkligen jätteroligt. 
Inte nog med det, vi har redan planerat nästa besök på Mässan om 14 dagar! 

Då ska vi på
Färdtjänsten är redan beställd!!!

Ha en underbar helg!

 /Julia


9 kommentarer:

 1. Vilken härlig dag ni haft med massor av allt och godsaker. Gråchoklad har aldrig matte hört om så även en nyhet för henne.
  Kul att kolla runt på mässor när det är nått intressant.

  Kramar & nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det jätteroligt. Det ska bli lika roligt med Sy och Hantverks Festival också! Även om jag mest är intresserad av garn och virknålar just nu...

   Radera
 2. Så fantastiskt kul vi hade, Agnes! En härlig dag! Valrhonaprovningen var värd hela utflykten, även om det var intressant med de andra utställarna också. Vilka killar - och vilka choklad-konster. Nu ser vi fram emot Sy- och Hantverksmässa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack än en gång och som jag skrev, färdtjänsten är redan beställd...

   Radera
 3. Det låter som jättetrevliga utflykter. Roligt att E följder med dig också.

  SvaraRadera
 4. Verkligen trevliga utflykter du kommer dig ut på med din fina vän. Kul på hantverksmässa också kan jag tänka mig. Skulle själv vilja vara på den fast avståndet.......hm!
  Sköt om dig och kramar från mig med!

  SvaraRadera
 5. Verkligen trevliga utflykter du kommer dig ut på med din fina vän. Kul på hantverksmässa också kan jag tänka mig. Skulle själv vilja vara på den fast avståndet.......hm!
  Sköt om dig och kramar från mig med!

  SvaraRadera
 6. Verkligen trevliga utflykter du kommer dig ut på med din fina vän. Kul på hantverksmässa också kan jag tänka mig. Skulle själv vilja vara på den fast avståndet.......hm!
  Sköt om dig och kramar från mig med!

  SvaraRadera