Väderprognos för 5 dagar

torsdag 15 januari 2015

Läste länge och vaknade tidigt!

 

thursday_04

Jag låg och läste länge igår kväll. Amanda låg tätt intill och somnade till slut. Vi hade lite olika åsikter om att jag ville gärna kunna se surfplattan och inte bara beundra hennes vackra morrisar medan vi låg och myste i sängen.

20141208_211000

Såhär ser det ut varje kväll, sedan jag har fått min nya säng och vi har kommit till ro. Amanda ligger intill väggen med baken oftast under täcket. Jag kan halvsitta bekvämt när jag läser och kan gosa med henne samtidigt. Hon somnar i regel långt innan jag har läst färdigt. Vi har jättemysigt på kvällarna.

Jag läste en trevlig fanfiction, som jag hittade för inte så länge sedan och ville läsa den spännande berättelsen färdigt innan jag släkte för natten.

Jag var tvungen att besöka badrummet vid 5-tiden och försökte att somna om, men det gick inte, så det var lika bra att gå upp efter mina liggande övningar. Ta en dusch, klä mig, bädda och sätta på tevatten. Sedan kom det svåra valet, vilket av många våra tesorter ville jag börja dagen med. Dagens val föll på en sort som kalls för Tant Augustas blandning. En trevlig blandning av svart te med flera torkade tropiska frukter i. Jättegod att börja dagen med. Medan vattnet kokade la jag två skivor fullkornsbröd i rosten och när teet drog gjorde jag iordning mina mackor. Jag har alltid varit dålig på att äta på morgonen, men fick lära om när min diabetes upptäcktes när jag blev sjuk 2008. Nu kan jag till och med vakna av att jag är hungrig. Då är i regel mitt blodsocker nere vid anklarna. Då måste jag äta eller dricka nåt ganska omgående, fast oftast räcker det med ett halvt glas juice för att få upp den till normal nivå till frukosten är klar. Det är jätteviktigt med regelbundna måltider när man har diabetes.

Det verkar som om vi kommer att få ännu en vacker vinterdag. Solen har vaknat och termometern visar +1,7 grader. Det verkar vara lika halt ute som igår, vi har sett samma vovve och en lika försiktig matte på deras morgonpromenad som vi såg igår. Jag har inga direkta planer för dagen.

Jag gör väl som alla andra dagar. Läser och lyssnar på klassisk musik. Jag har inte bestämt vad jag ska läsa än. Men jag är verkligen sugen på att lyssna om den långa berättelsen om Ayla och hennes äventyr av Jean M Auel.

101_0776

Böckerna går under samlingsnamnet Earth’s Children och jag köpte dom på engelska i en MP3 utgåva från cdon.com, fast jag vet inte om de har serien kvar i just det formatet längre. Jag har serien i fysiska böcker på svenska också. På bilden är det 5 första, den sista hade inte kommit ut än då bilden togs, The Land of Painted Caves kom först några veckor senare än när jag tog bilden.

Jag minns så väl när jag kom i kontakt med den första boken. Jag var hemma hos en väninna och hon hade köpt den då nyutkomna första boken, Grottbjörnens Folk (1980), och sa att den var jättebra. Jag läste några sidor och bestämde att jag bara måste läsa den boken! Det är inte ofta jag fastnar så totalt för en bok, men det har dock hänt några gånger.

På väg hem från henne tog jag omvägen om Åhléns City och deras kvällsöppna bok avdelning, som då låg i T-bane planet, och köpte bokens pocketupplaga genast. Det tog henne många år att skriva bokserien.

Den senaste och sjätte boken kom så sent som 2011. Det ryktas om att det kommer ännu en bok, författarinnan sa i en intervju att hon inte riktigt var klar med Ayla och hennes öde ännu. Vem vet, men jag hoppas på att hon hinner med att skriva en bok till, hon är ju trots allt snart 80 år. Jag tycker mycket om dem och har läst och lyssnat på serien flera gånger.

Oj, nu har det blivit ännu ett långt bok-svammel, men så blir det när man, som jag, älskar att läsa! Hoppas att ni inte blev alltför uttråkade!

Ha en trevlig och solig torsdag!

Kisse på bok /Julia

12 kommentarer:

  1. Vi gör precis som ni - har surfplattan i sängen och ligger och myser tillsammans. Så härligt, älskar min surfplatta!
    Det låter så härligt med dina tesorter och alla böcker du hittar på nätet - du kan verkligen konsten att skapa ett mysigt liv <3
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar min surfplatta också och mina e-bok läsare!
      Jag måste ju, vi ska ha så bra vi bara kan i veckorna, då vi är ensamma :)

      Radera
  2. Vilket härligt kvällsmys ni har, bra avslutning på dagen! Böcker är ju fantastiska!Nosbuffar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker är ett måste för mig. Jag har läst sen jag var 4½-5 år!
      Mamma var lärare och jag ville, så hon lärde mig :)

      Radera
  3. Inte lätt att vinna striden om att vara så nära sin matte som man vill, hihi! Jag har ibland samma problem men dock inte vid sänggång. Jag vill ha ner matte på golvet för mysstunder och ibland är hon mitt uppe i nått spännande avsnitt i nån av böckerna men vi kämpar på du och jag Amanda, hihi!
    De böckerna fastnade matte också för direkt men hon minns inte om hon läste den redan -80 när första kom ut för då var hon inte så gammal så det var nog några år senare.
    Men alla finns i bokhyllan och tydligen var väntan lång på de sista böckerna.

    Kramizar & Nospussar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ni kämpar på, Busungar...
      Jag är liiite äldre än matte, så jag läste den första boken redan då den kom ;-)

      Radera
  4. Här är ingen av oss heller vidare frukostmänniskor. Husse har också diabetes och måste äta på morgonen medan matte tar en halv smörgås eller nåt för att ha fått i sig nåt i alla fall. Matte är en sån som jag, man ska helst dra sig länge i sängen och sedan ut på en promenad och efter dryga två tre timmar äta en bit. Till helgerna blir det ofta bruncher, väldigt trevligt för min mage för då brukar jag också tigga lite frulle :D
    Amanda är sååå söt i sängen, ser ut som en riktig gosefröken.
    Trevlig helg lite i förväg ;) Nospussar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brunch är en trevlig vana. De få gånger jag kan sova längre på helgerna blir det varm lagad frukost, typ amerikanska pannkakor med bacon och äkta lönnsirap, kanske en härlig äggröra med eller utan bacon vid sidan om. Men i regel blir det oftast bara maken som äter, eftersom jag är uppe flera timmar tidigare och har ätit när han går upp.
      Amanda är ljuvlig och har blivit "mammigare" sedan Smulan inte finns längre. Våra kvällsritualer är jättemysiga. De två nätter då maken är här, går hon och gosar lite med honom också när vi har lagt oss, men kommer alltid tillbaka till mig för vår gosstund!
      Jag läser ju alltid en stund innan jag släcker och byter till en ljudbok som får gå under natten. Det är en gammal vana, skönt att höra en behaglig röst i natten.

      Radera
  5. Hej vännen! Jag har åxå dom böckerna någonstans jag tror jag har dom i förrådet men nu är allt i en enda röra sen jag hade inbrott där.
    Men nu är tandläkaren fixad iallafall fick laga två hål så jag har lite svårt att äta idag. Kramisar

    SvaraRadera
  6. Eftersom vi har en husse i sängen också så får vi INTE ha surfplattan i sängen :)
    Fast mysa kan man ju göra ändå !
    Matte har läst alla dom böckerna utom den sista.
    Får se när det kan tänkas bli ?!

    Tassklappar o Nosbuffar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan jag inte kan komma in i sovrummet ock kan klättra i säng så får vi sova på olika håll på nätterna, även om husse är här. Fast ibland är vi tre i min säng och DÅ blir det ingen surfplattahär heller *fniss*
      Hom måste läsa den sista boken med :)

      Radera