Väderprognos för 5 dagar

söndag 28 december 2014

Fortfarande kallt!

 

Kallt

Vi har vinter på riktigt nu. Vi har –8,4 grader och det är vitt ute. Ett tunt snötäcke på ca 4-5 cm. Ganska lagom tycker jag. Vi hade en solig och jättefin förmiddag innan solen gick i moln. Det är härligt med soliga vinterdagar. November var ju bedrövlig! Bara regn och rusk hela månaden, vad jag minns av den.

Vi har börjat fundera lite på vad vi ska äta på nyårsafton. Vi funderar på en liten toast Skagen med löjrom till förrätt och kanske en finare köttbit (läs oxfilé) med en gräddig potatisgratäng och sallad till huvudrätt och kanske en liten “Baked Alaska” (en skiva sockerkaka med glass och maräng på, som är varm utanpå men glass-kall inuti. En vanlig efterrätt på 70 och 80 talet) till efterrätt.

Nåja plånboken får avgöra vilket kött det blir. Fläskfilé är ju mycket billigare, även den svenska, speciellt om den är på extrapris. Liksom lite enklare nötkött, typ entrecote eller biff. Vi får se och räkna.

Vi får också se om de blir nån bubbel till tolvslaget, men vi har faktiskt en flaska god Chardonet på lager som vi kan skåla med. Bubblor kan vi fixa enkelt med en skvätt gott mineralvatten i vinet, som Mr Soda Stream får stå för.

Vi har ju så gott vatten här ute ur egen brunn, som föreningen står för. Det finns ingen kommunalt vatten här alls, utan allt kommer ur “vår” brunn och den har funnits enda från början. Även den varmaste sommardagen är vårt vatten ganska kall och den smakar mycket gott. Det är ledningarna från pumphuset som dom håller på att tilläggsisolera. Vi får se om de kan fortsätta, nu när det har blivit såhär kallt.

Jag funderar om grannarna har köpt hund eller om det är andra (deras vuxna barn kanske?) som bor i stugan. Jag hör bjäbbande valp ibland och ljudet kommer ifrån deras håll. Det låter så gulligt, men jag har inte sett nån valp promenera förbi än så länge. Vi lär väl få veta när maken kommer. Han får kika åt det hållet eller prata med dem om ljudet finns kvar.

Annars är rätt så många grannar  kvar här över helgerna. Jag ser dom allt ibland då de går förbi eller bilarna som kör på vår lilla skogsväg mot eller ifrån parkeringen. Det är nog bara 5-6 hus som är bebodda året runt, vad jag vet, och dom grannarna känner jag mer.

Jag ska äta köttbullar med spagetti till middag har jag bestämt. De små delikatessköttbullarna är jättegoda som vi köpte till jul. Det finns lite kvar och de ska ätas upp. Skinkan som finns kvar är jättegod som smörgåspålägg under en skiva lagrad cheddar. Som pålägg lär vi ha till nyår allra minst. Lite svårt att få skivorna så tunna som jag vill ha dem, men det går om jag tar det lugnt och är noga när jag skär. Det är jobbigt att stå upp visserligen, men de minuterna får gå ändå. Jag måste ju träna mer på att kunna orka stå lite längre, än jag orkar nu.

Annars har vi nog ätit upp det mesta av julmaten. Vi köpte ju så lite och bara av det som verkligen ville ha. En Janson lär det bli efter nyår. Kanske redan på nyårsdagen. Vi får se, det finns ju allt till den också hemma. Man kan inte – hinner inte, orkar inte - äta allt under juldagarna, dessutom äter jag liten i maten. På sjukhuset i somras tjatade dom att jag åt för lite minns jag. Men det tyckte inte jag. Visserligen åt jag mindre än en full portion, men jag var lagom mätt och inte däst efter maten vi fick.

OJ, nu blev det en massa svammel igen. Hoppas att ni orkade läsa ändå.

Ha en fortsatt skön och mysig söndag!

y-merry-christmas11 /Julia

8 kommentarer:

  1. Trist att maken redan har åkt hem, men ni får snart några dagar till tillsammans. Här har det kommit lite mindre snö, 2-3 cm på sin höjd men det har varit lika kallt.
    Låter som en god nyårsmeny! Matte funderar på att gå till sin lokala köttbutik och köpa hem lite hästentrecote till nyår, det tycker hon är väldigt gott. Riktigt bra pris och lika mört som oxfile.
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här får vi nöja oss med de affärer som finns i närheten av makens jobb om vi inte ska åka till stan (och det vill vi inte).
      Vi får se vad det blir, men önska kan man ju ;-)
      Potatis, löjrom, räkor och grädde finns redan hemma!

      Radera
  2. Man behöver ju inte vara "årets kock" för att göra lite god festmat. En gratäng och en köttbit kan bli kanongod. Tror säkert du hittar på nåt bra till nyårsmiddag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog en bra kock och tycker fortfarande om att laga mat. Men nu behöver jag ha lite hjälp :)

      Radera
  3. Visst orkade vi läsa!
    Man äter olika mycket, så är det och det beror ju också på hur mycket man rör sig för är man still mycket så kan man eller bör man inte äta för mycket. Huvudsaken är väl att man blir mätt tycker jag.
    Vi har också minusgrader men inte lika många som ni har, vi har nog -4,5 just nu.
    Låter som en utmärkt nyårsmåltid ;-)

    Kramizar & Nospussar

    SvaraRadera
  4. Här är nog ingen av oss liten i maten, hihi. Matte önskar att hon var det, men i gengäld får hon väl motionera mer i stället. Oxilé och potatisgratäng står på vår nyårslista vad gäller middag. Fram till dess blir det julskinka och allmänna rester från julmaten för det är som du skriver, man hinner inte med att äta upp allt. Laika är väldigt glad över att det bjuds så mycket på julmat :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lilla Fröken Laika är en matglad vovve! Hon njuter väl extra av alla godsaker som hamnar på hennes tallrik :) Laika är lite ovanlig som tycker om fisk också.
      Kattmat på burk gillar väl de flesta hundar, men de backar lite när de bjuds på fisk.
      Finns det NÅT som hon inte tycker om? *fniss*

      Radera