tisdag 28 mars 2017

Dagarna rusar


Våren är nog här! Allt är bra med oss och dagarna rusar iväg. Jag känner av att björkarna har vaknat också. Hoppas att deras pollen tar slut fort i värmen, men kallare ska det bli sägs det.

Senare i veckan kommer vi att få kärt besök. Bästaste  P kommer med verktygsväskan och sätter upp en liten bokhylla åt mig i sovrummet. I den kommer jag först och främst ha mina favorit DVD-er, så jag slipper gå upp om jag blir filmsugen klockan-sent.

Jag har hittat en busenkel kalljäst bröddeg, som inte behöver knådas. Toppen tänkte jag och provade den och brödet blir jättegott. Här får ni receptet om ni också vill baka den.

⏰ 🍞🍞🍞 Problemfria frallor, 8 st 🥐 🍞 🥐


Dessa fabulösa frallor signerade Maria Blohm (boken Alla kan baka).
Den här degen blandas ihop på kvällen (knådas inte), sen får den stå i kylen över natten. På morgonen klickar du bara ut degen på en plåt och gräddar i 15 minuter (eller som jag har gjort de senaste gångerna, häller degen över i en brödform och då tar den ca 1 timme). Så…jäkla…smidigt. Och så…jäkla…gott. 😀

  Det här behövs:
400 g kallt vatten
10 g jäst
20 g mörk sirap
20 g hela linfrön
50 g grovt rågmjöl
400 g vetemjöl special
1,5 tsk salt
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg. Plasta in bunken och ställ in i kylen över natten.
På morgonen sätter du ugnen på 250 grader (limpan bakar jag på 200 grader).
Klicka ut degen i 8 klickar på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 15-17 minuter. Klart!

Här är morgonens bak!


Detta ska bli spännande, då jag glömde saltet och rörde i det sist. Hoppas att jag rörde tillräckligt bara, så att brödet inte blev smaklös eller ettersalt på vissa ställen. Jag måste ju vänta tills den svalnar tillräckligt att skära i för att smaka!

Jag har sett kopior på jättestora microber, Jag hittade en passande en för mig, en Bokmal 😉. Jag läser ju jämt! Så visst är den passande.


Sötnosen finns här  att köpa tillsammans med massor av "kompisar". Jag har sett liknande mjukisdjur på annat håll, men ingen bokmal. Jag tycker att den är urgullig.  Jag hoppas att den kommer lagom till fredag med lite annat jag köpte. Det är då hemtjänsten hämtar mina paket, som inte får plats i brevlådan.

Nu ska jag koka en mugg te och smaka på mitt nybakade bröd. Jag åt det sista av den förra till frukost.

Vi önskar er en 🌞-lig tisdag!

 /Julia

6 kommentarer:

  1. Vi hoppas också att våren är här nu! (även om matte har det jobbigt med de där pollen)
    Brödet såg verkligen supergott ut!
    Nosbuffar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fy För Pollen, speciellt björkpollen 😰🤧🙀.
      Receptet ÄR värt att prova!!!

      Radera
  2. Härligt att höra att du mår bra och fullt sysselsatt med diverse göromål. Ja brödet är värt att testa på sägerjag också.
    Roliga bokmals har du hittat.
    Våren är åå gång och har faktiskt sett blåsippor o snödroppar.
    Idag kom lite snö fast den är ju bra för att få bort den gamla. Soligt och fint i alla fall.
    Snart påsk också visst går det fort?
    Må så gott och ta vara åå dig och söta fröken! Kramiz Gunilla.

    SvaraRadera
  3. Pollenallergi är inget man vill ha och matte är så glad över att slippa det när hon ser hur många lider av det. Hoppas säsongen går över fort.
    Det var ju passande med en bokmal, hihi! Söt.

    Kramar & Nospussar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR jobbigt på våren medan det varar, men det går över efter några veckor ;-).

      Radera