Väderprognos för 5 dagar

fredag 9 mars 2012

Ljudböcker kontra talböcker

 

sweetie37

Det kan inte ha undgått er, mina kära läsare, att jag gärna lyssnar på böcker, medan jag gör lite annat under tiden.

Det är så lätt att läsa med öronen, många tråkiga sysslor blir roligare medan man lyssnar på en bra bok under tiden man utför dem! Jag är för rastlös och sitter inte gärna med en bok och läser. Med en vanlig bok kan jag ju inte göra annat också.

Vilket definitivt inte innebär att jag inte läser vanliga böcker med ögonen ibland också Ler.

Ju fler talböcker jag har lyssnat på, desto mer har jag lagt märke till skillnaden mellan dessa, som framställs främst för handikappade och ljudböcker som är avsedda för alla och kan köpas i bokhandeln.

Ljudböckerna är oftast inlästa av duktiga skådespelare eller av författarna själva. De författar-lästa tycker jag bäst om. Då får man höra boken exakt som den är tänkt, med betoningar på de ord och meningar som författaren har avsett. Vissa författare är duktigare än andra på att läsa sina böcker, men ändå är de toppen att lyssna till. Sedan får man snabbt favoriter bland de duktiga skådespelarna också.

Talböckerna som framställs för handikappade (enligt 17§ Upphovsrättslagen) är inte inlästa med lika höga, eller rättare sagt har andra krav än kommersiella ljudböcker, har jag märkt. Dessutom läses även baksidestext och eventuella fliktexter på boken också, även bilderna beskrivs vilket är ju bra i och för sig.

Kraven är ju självklart olika, men att den som läser in boken ska kunna göra det utan att staka sig på var och varannan mening eller ord är väl inte så mycket begärt tycker jag.

Vissa klarar det lika galant, men ganska många förstör upplevelsen med att staka sig titt som tätt. Jag sitter och retar mig på stakningarna och lyssnar inte lika aktivt som vanligt. Jag har till och med skrivit en “svart” lista på dem, vars röst och inläsning jag inte gärna lyssnar på.

Det är jättebra att kunna lyssna på de flesta böcker. Oavsett om de är romaner, deckare eller fakta böcker, men de nyutgivna är av klart bättre kvalitet än de som är 20-30 år eller de ännu äldre som är inlästa.

Eftersom jag vill lyssnar gärna även på äldre talböcker tar jag det, men visst blir jag lite kräsen efter 20 års ljudboks-lyssnade.

Talböcker har jag bara lyssnat på de senaste dryga halvåret tack vare mitt superfina bibliotek, som har godkänt mig, utan läshandikapp, att få låna dem också. Att jag sitter i rullstol har ju inget med min läsförmåga att göra.

Jag har länge funderat på och velat skriva om detta. Nu är det gjort, hoppas att ni inte tyckte att mina reflektioner var alltför tråkiga.

7j/Julia

24 kommentarer:

  1. Min matte som inte lyssnar på några böcker men har vårdtagare som gör det håller med dig om att så kallade talböcker är betydligt tristare att lyssna på än ljudböcker.

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt med böcker hälsar matte. Själv läser hon mest, har lyssnat på någon ljudbok men lyckades somna(pinsamt) Hur som helst så är det toppen med olika alternativ och att kunna välja! Man får ju lite olika upplevelser! Nosbuff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att till exempel handarbeta medan man lyssnar på en bra bok är TOPPEN!

      Radera
  3. Vi trodde det var samma sak... *suck*
    Tack för lektionen!
    Nosbuff

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många som gör, så ni är definitivt inte ensamma om att tro att det är samma sak ;-)

      Radera
  4. Jag tyckte att det här var väldigt intressant. Är ju bokslukare men lyssnar inte själv på tal- eller ljudböcker. Däremot försöker min mamma vänja sig vid det, eftersom hon har drabbats av makuladegeneration, eller "Gula fläcken" som man brukar kalla denna otäcka ögonsjukdom.
    Mamma tycker att det är helt ok att lyssna nu, men som så många av oss har hon (o)vanan att somna när hon läser eller lyssnar. Och då tappar hon bort sig och så måste hon leta upp stället hon slutade på varje gång. Ska hon trycka på pausknappen för att få spelaren att stanna på det ställe där hon slutar läsa? Hur gör du? För om man trycker på "stopp" så går väl spelaren tillbaka till utgångsläget? Kanske en dum fråga... :-)
    Kramar och tassklappar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag låter den gå och letar om jag har somnat, vilket jag gör nästan varje kväll när jag lyssnar i sängen. *skrattar gott*
      Sen är det beroende på hur avancerad apparat man har, vissa "minns" var man har stängt av. Pausar man är ju apparaten fortfarande på, man kan hålla ett öga på vilket spår man har lyssnat på innan man stänger av också.

      Radera
  5. Jag har ingen erfarenhet av talböcker, men några ljudböcker har gjort mig sällskap på bilresor ibland. Det allra bästa tycker jag förstås är när man slår sig ner i en skön soffa eller fåtölj och läser själv, men det är ju inte möjligt när man kör bil. Hoppas ni alla får en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill kunna göra annat också samtidigt och det kan jag när jag lyssnar. Liksom du, när du kör bil :)

      Radera
  6. Jag har mycket med de sk. Daisy böckerna att göra på "mitt" bibliotek.

    En av tanken med inläsningarna där är att den som läser in inte skall lägga egna känslor på texten som t.ex. Katarina Ewerlöf gör när hon läser in. Om jag förstått det rätt så skall rösten som läser in Daisyböcker vara så neutral som möjligt i rösten. Ung. som att du själv läser en bok och själv skall göra dig din egen bild av handlingen. Katarina Ewerlöf m.fl är duktiga på att gestalta karaktärer i böckerna men det tar även bort en del av din personliga "frihet" att skapa bilder av bokens handling.

    Har lyssnat på Daisy böcker någon gång förr, men jag föredrar också helt klart MP3 eller CD-böcker med bra skådisar som läser. Tycker mycket om Katarina Ewerlöfs sätt att låta karaktärerna komma till liv.

    Sen är det också ett ganska vitt begrepp om vad som anses vara lässvårigheter. Har man som du t.ex haft en stroke kan man ju ha svårt att hålla böcker och vända blad även om man inte har direkta svårigheter att läsa. Så jag tror att de flesta bibliotek är väldigt generösa med att ge tillåtelse med Daisy böcker (som tur är).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i att jag har svårt att hålla i boken om jag inte har ett bord att lägga den på. Sen är det ju en vanesak.
      Katarina Ewerlöf är en av mina favoriter också! Liksom Tomas Bolme och Torsten Wahlund.
      Jag handarbetade gärna eller som nu gör annat (löser korsord) medan jag lyssnar.

      Radera
  7. Klart att det måste vara någon skillnad på vem som läser men det borde vara så att det är någon som kan uttrycka sig tydligt och läsa som du skriver utan att staka sig, måste vara hemskt att lyssna på de böckerna.
    Matte har än så länge inte hunnit med mer än två ljudböcker men de som läst dessa har tydligen varit okej för hon har inte klagat, hihi!
    Ha en trevlig helg!

    Kramizar & Vovisar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska tråkigt att lyssna på nån som låter som ungarna på mellanstadiet på vissa av talböckerna ;-)

      Radera
  8. Matte har inte testat några varken tal- eller ljudböcker. Skulle hon göra det, så skulle hon säkert somna. Hon har testat att lyssna på musik i hörlurar när hon lagt sig,men då somnar hon efter en stund, så det skulle inte vara ngt bra allternativ för matte med ljud eller talböcker, *Funderar*
    MEN läser böcker med ögonen gör hon så ofta hon kan.

    Ha en alla tiders bra helg på er alla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske utan hörlurar, medan hon städar till exempel *blink*

      Radera
  9. Jag försökte en gång lyssna på en av Herman Lindqvists böcker med hans roliga kåserier, men uppläsaren var så hemsk att det gick bara inte att lyssna, så uppläsaren är absolut viktig. Jag känner flera som faktiskt föredrar daisy böcker för att de vill som Neas matte jamar, kunna tolka själva på ett lättare sätt. Men jag tror de flesta jag känner föredrar ljudböcker, själv föredrar jag pappersböckerna. Men det är bra att det finns alla varianter!
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har absolut inget emot DAISY böckerna, bara den som läser kan läsa utan att staka sig på varje mening.
      Men jag gillar ljudböckerna med till exempel Katarina Ewerlöf eller Tomas Bolme bättre ;-)

      Radera
  10. Jag tycker dina reflektioner var jätteintressant att läsa :-)
    Håller med dig att en del som läser inte gör det alls bra och man stör sig jättemycket på uppläsaren. Medans en del är underbara att lyssna på :-)
    Har för mig Katarina Everlöf elr vad hon heter har en bra röst :-)

    Kram och ha en fin helg !

    SvaraRadera
  11. Alls inte tråkigt, tvärtom. Lyssnade mycket på ljudböcker förr, när jag körde bil timmavis till arbetsorten. Sällskap på sätt och vis och man somnade inte ifrån som hemma. Talböcker tycker jag är trista, föredrar de lästa av någon som kan ge boken liv.

    SvaraRadera
  12. Kom på att jag ju kände en dam som läste in talböcker. Jämnt och stadigt, utan egna reflexioner skulle det vara sa hon. Lät jättetrist när hon läste in, tyvärr. Tur man ännu kan hålla i boken och välja själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog just därför de blir lite trista att lyssna på.

      Radera